Om MARCI CHO

MARCI CHO startede som navnet på Kenneth Petersens brand, der primært bestod af håndlavede produkter indenfor den shamanistiske verden, såsom hjemmelavet salve og diverse dekorative figurer med mere. I forbindelse med skabelsen af AUMSHANTI, føltes det derfor helt naturligt at overgå til denne platform, og navngive den shamanistiske serie MARCI CHO. Målet er at have få, men gode produkter, som vi selv har erfaring med brugen af og som vi ønsker at sige MARCI CHO for!

MARCI CHO's kendetegn er simplicitet, kvalitet og effektivitet.

 

Kenneth Petersen sammen med indbygger fra Fort Goodhope

Morten Friborg og Kenneth Petersen i vildmarken i Canada

Kenneth Petersen og indbygger fra Fort Goodhope som opsætter fælder

Trommedans ceremoni

 

Historien bag navnet

Da Morten og Kenneth i 2019 tog afsted til Canada på en enkeltbillet og en rygsæk på ryggen, var det uden planer, men blot med ønsket om at blive klogere på de oprindelige folk i Amerika.

Efter et hav af ubeskrivelige oplevelser igennem Canada, fik de kontakt til Junior som var høvding i byen Rádeyîlîkóé, der på engelsk kaldes Fort Goodhope. Morten og Kenneth boede hos Junior og hans kone Tisha, hvor de hjalp til med livet i den Canadiske Taiga mod kost og logi og et dybt indblik i deres ældgamle kultur og levevis.

Høvdingens mor Alphonsine, var en af de få i Sathu Dené, der stadig kunne tale det gamle sprog og havde en vigtig og anerkendt rolle i det lille samfund, 800km nord for Yellowknife.  Alphonsine havde haft en barsk opvækst, men talte aldrig med nogen om de skrækkelige oplevelser, der fulgte med de hvides ankomst.

Kenneth og Morten var kommet fra Danmark for at lære om de gamle skikke, om et liv i flow med naturens gang, i et af verdens barskeste miljøer hvor temperaturen kan falde til -60 grader celsius og sidst men ikke mindst, de indfødtes historie, som Alphonsine var en af de sidste formidlere af.

Da Alphonsine hørte om de unge mænds mission, besluttede hun at tiden var inde til at tale. Det var med stor glæde, at hele familien samledes for at høre familiens ældste kvinde, svare på Morten og Kenneths mange spørgsmål.

Timerne gik med smukke fortællinger om livet i Taigaen og skrækkelige fortællinger om livet på Residential School, hvor overgreb, hjernevask

og tortur var en virkelighed for de små, indfødte børn der blev taget væk hjemmefra.

Det var en meget helende oplevelse for alle der var til stede i rummet, hvor gråd blev afløst af grin og grin blev afløst af gråd. Alphonsine runder hendes utrolige fortælling af med at sige ”Jeg er glad i mit liv”

Hvordan siger man tak på dit sprog?, spørger Kenneth Alphonsine.

Marci, svarer Alphonsine smilende tilbage.

Hvordan siger man mange tak?

Alphonsine svarer nu med et endnu større smil.

MARCI CHO!

Alphonsine afgik ved døden selvsamme nat, som Morten og Kenneth havde hørt hende lette sit hjerte. Morten og Kenneth blev bedt om at hjælpe med begravelsen af Alphonsine, dette blev ikke anset som værende en sur pligt, men tværtimod en stor ære.

De hakkede og gravede i 7 timer i minus 27 grader, sammen med tre andre venner af familien. Hele byen så på imens de sank hende i jorden og dækkede kisten til igen. Tragisk, smukt og surrealistisk på samme tid, fik de muligheden for at tage del i Sathu dené folkets begravelses ritual, som blev afsluttet med en stor trommedans ceremoni der som oftest varer til langt ud på natten. MARCI CHO for MARCI CHO!

 


Privatlivspolitik Cookiepolitik